logo banner

   
   
SOSYAL MEDYA ERİŞİM
Facebook icon Google Plus icon Instagram icon Youtube icon Twitter icon Skype icon Linkedin icon Whatsapp

Alerjenlerden ne denli uzak olunursa yakınma o denli az olur.

Evcil hayvanlar, kozmetikler, ilaçlar… gibi alerjenlerden uzak durmak kolaydır. Ancak, ev tozu akarı, polen, küf gibi alerjenler ne yazık ki yaşantımızda her an karşılaşılabilen ve uzak kalmakta zorlanacağımız maddelerdir.

a656210dee34a196c1c1dbd705a220d5

Ev tozu akarından korunma:

Akarlar gözle görülemeyen eklem bacaklar ailesinin üyesi olan böceklerdir. Dermatophagoid denilen türleri sık olarak görülür ve alerjiye neden olur. Bu böceklerin dışkıları alerjiktir.

İnsan ve evcil hayvanların deri döküntüleri ile beslenirler. Sıcak ve nemli havayı çok severler. Yatak, yastık, halı, koltuk….gibi ev tekstil ürünlerinde kolayca birikirler.

Akarlardan tam olarak kurtulmak olanaklı değildir. Bu yüzden ortamdan azaltıcı önlemler alınabilir.

NEMİ azaltın:

Akarlar % 50 nem oranı altında yaşayamaz. Nemi azaltmak için iyi bir havalandırma, sıvı kaçaklarının engellenmesi gerekir.

TOZ tutan ürünlerden uzak durun:

Özelikle yatak odasında tozu az tutan kumaşların kullanılması gerekir. Yatak takımları en az haftada bir değişmeli, bu takımlar 60 derecenin üstünde yıkanmalı ve iyice kurutulduktan sonra kullanılmalıdır.

Kullanılan yatak ve yastık yün, kuş yada kaz tüyü olmamalıdır.  Özel alerjik kılıflar işe yarar.

Duvardan duvara halı yada büyük halılar yerine yıkanabilen kilimler kullanılmalı bu kilimler yine 60 derece üstünde yıkanmalıdır.

Yatak altlarında depolama uygun değildir. Çok gerekli ise özel plastik kılıflarda saklama yapılabilir.

Evcil hayvan alerjisi olmasada evcil hayvanlar evdeki akar nüfusunu arttırır. Bu nedenle yatak odasında evcil hayvan olmaması sağlanmalıdır.

TOZU ortamdan en iyi biçimde  kaldırın.

İyi bir elektrik süpürgesi yararlıdır. Bu süpürgenin HEPA filtreli olması tercih sebebidir. Aksi halde temizlemede toplanan tozun bir kısmı havaya dağılır.

Özel temizlik ürünleri ile ilgili kesin başarı kanıtları yoktur. Ancak ekonomik olarak olanak varsa bu ürünlerle 2-3 ayda bir ortam temziliği yerinde olur.

Havalandırma cihazlarının HEPA filtreli olanları yardımcıdır. Bu tür filtre yoksa alerjeni ortamdan uzaklaştıramaz.

Çocuklar için peluş oyuncakların haftada bir 24 saat buz dolabı yada 8 saat deep freeze de tutulması ( bir torba içinde) yerinde olacaktır. 

Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu

Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, (d. 1969Sivas), Türk Göğüs Hastalıkları ve Uyku Bozuklukları uzmanı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

caglarcuhadaroglu.com
Bu kategorideki diğerleri: ALERJİ'DE AŞI TEDAVİSİ »