logo banner

   
   
SOSYAL MEDYA ERİŞİM
Facebook icon Google Plus icon Instagram icon Youtube icon Twitter icon Skype icon Linkedin icon Whatsapp

ALERJİNİN BELİRTİLERİ NEDİR?

ALERJİ

Alerji insanda yalnız bir bölgeyi yada birçok bölgeyi etkileyebilir. Göz alerjisi ( konjuktivit), burun alerjisi ( rinit) alt hava yolu alerjisi ( bronşit, astım) birlikte yada tek başına olabilir.

Alerji nerede olursa olsun tekrarlayıcı özelliktedir. Gün yada yıl içinde değişim gösterir. Yani kedi alerjisi olanda her kedi temasında alerji olur. Ot poleni alerjisi mevsimseldir. Ortaya çıktığı mevsim belirlidir. ( Coğrafyaya göre değişebilir) Ev tozu akarı alerjisi ev ve tekstil yoğun yerlerde oluşur. İş yeri yada sokak da ortaya çıkmaz.

Gözde batma, kızarma ve sulanma göz alerjisinin. Burunda kaşınma, akma ve hapşırma alerjik nezlenin belirtisidir. Kuru öksürük ve hırıltılı solunum alerjik bronşitte görülür. Alerjiye bağlı olarak, uyku bozukluğu, yorgunluk, dikkat toplama güçlüğü olabilir.

7fb547471ed80a8f10683238c11bb38d

Alerji tanısı nasıl konulur?

İyi bir öykü alerji tanısı için nerdeyse yolun yarısıdır. Başka bir deyişle laboratuar bulgular ne olursa olsun hastanın yakınmalarına uyum sağlamıyorsa değersizdir. Alerji tanısında hedef organın muayenesi ( göz, burun...) , kan incelemeleri ve deri testleri kullanılır.

Hangi ayda hangi alerjiler sıktır?

Ev tozu akarı (mite) alerjileri sonbahar, kış ve ilkbahar’da sıktır. Ancak polen alerjilerinin ayları farklıdır. Tabloda sık görülen alerjilerin dağılımı görülüyor.

Ocak

Fındık,kızılağaç

Şubat

Fındık, kızılağaç

Mart

Fındık, Kızıl Ağaç, Kavak

Nisan

Kızıl ağaç,Kavak, Huş,Meşe,Dışbudak

Mayıs

Kavak,Huş,Çimen, Meşe, Dışbudak

Haziran

Çimen, Tahıl, Aslanağızı, Sinirotu

Temmuz

Çimen,Tahıl,Aslanağızı,sinirotu

Ağustos

Çimen,Tahıl,Aslanağızı,sinirotu

Eylül

Çimen,sinir otu,tahıl

Alerjinin nedeni nasıl anlaşılır?

Hangi maddeye alerji olduğu en kolay ve ucuz alerji deri testleri ile konulur. Test bulguları kan bulguları ile onaylanabilir. Çocuklar için deri testi özel aplikatörlerle yapılırsa daha az can yakıcı olacaktır. Alerji testi yaptırmadan en az 24 saat tercihen 48 saat önce alerji ilaçları kesilmelidir. Bazı ilaçlarda süre uzayabilir.

Alerji tedavisi nasıl yapılır?

Alerjinin ilk tedavisi kaçınmaktır. (alerjenin uzaklaştırılması) İlaç tedavisi ve aşılama bundan sonra gelir.

Alerji hayvan tüyüne karşı ise hayvandan, küfe karşı ise küften uzaklaşmak esastır. Ev tozu ve polenden uzaklaşmak olanaksızdır. Bu durumda diğer tedaviler devreye girer.

Alerjik maddeden nasıl uzaklaşılır?

Bir çavdar poleni rüzgarla 100 kilometre den fazla yol alabilir, yani trakyada ki bir tarlada üretilen çavdar, İstanbul şehir merkezine ulaşabilir. Kavak, çimen, çam... poleninden uzaklaşmak kolay değildir. Bahar ayında evden fazla çıkmamak, yada çıkınca maske kullanmak çözüm olabilir. Ancak her iki yöntemde hastalarca tercih edilmemektedir.

İlaç tedavisinde neler kullanılır, süre nedir?

Ağızdan alerji hapları- şurupları ve burun spraylari sık kullanılan ilaçlardır. Yakınmayı geçirirler tedavi edici değillerdir. Mevsimsel alerjiler de tek başına kullanılabilirler. Yeni araştırmalar uzun dönem kullanmanın (3-6 ay) tedavi edici olduğunu iddia etmektedir. Alerji ilaçları genelde yatarken alınır, bunun nedeni uyku yapıcı dikkati azaltıcı yan etkileridir.

Kortizon alerjide kullanılır mı?

Elbette, kortizon ağır alerjilerde ataklarda damardan bile kullanılabilir. Uzun dönem yüksek doz kullanımında yan etki olabilir. Spray ve toz tipleri ( nazal spray, inhaler, turbuhaler, easyhaler, diskus,aeroliser) çok düşük kortizon içeririler yıllar boyu kullanılsa da  kortizonun ünlü yan etkilerine yol açmazlar. Ancak hekim kontrolü olmadan kullanılmamalıdır.

Alerji aşı tedavisi nedir? Nasıl yapılır?

Kaçınma olanaksız, ilaç kullanımı uzun sürüyorsa ve hastanın alerji nedeni bulundu ise uygulanabilir. Amacı alerji yapan maddeyi bedene artan dozlarda sokarak bedeni alıştırmaktır. Eski yıllarda cilt altı iğne aşıları ön planda iken günümüzde dil altı damlalar sık kullanılmaktadır. Polen aşılaması için tablet aşılar kısıtlı sayıda madde için piyasada bulunmaktadır.( Hekim tanısı ve önerisi ile kullanılabilirler)

Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu

Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, (d. 1969Sivas), Türk Göğüs Hastalıkları ve Uyku Bozuklukları uzmanı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

caglarcuhadaroglu.com
Bu kategorideki diğerleri: « ALERJİ'DE AŞI TEDAVİSİ ALERJİK NEZLE »