Yabancı madde bedene alındığında beklenen yanıt, sorun çıkmadan bağışıklık sistemi (savunma sistemi) yardımı ile maddenin zararsız hale getirilmesidir. Bu süreçte ortaya çıkan maddelerin kendileri yada başlattıkları reaksiyonlar bedene zarar veriyorsa bu duruma "alerji " denir. Alerji, hava yolu ile, gıda ile yada temas yolu ile gelişebilir.
Alerji hangi hastalıklara yol açar?
Alerji üst hava yollarında etkinse alerjik nezle, gözde ise alerjik göz nezlesi, alt solunum yolunda ise astıma yol açar. Deride görülen alerjik durum ürtiker olarak adlandırılır. Bir insanda sıklıkla birden fazla organda alerji olur.
Neden herkeste alerji yoktur?
Bir madde ( ev tozu, ot poleni, hayvan tüyü) bir insanda alerjiye yol açarken, diğerinde hiçbir sorun yaratmaz. Bunun nedeni kalıtımdır. Her insan bu maddelere karşı tepki verir. Bazıları bu tepkiyi IgE adlı maddelerle(antikorlar) bazıları IgG adlı maddelerle yapar. IgE adlı antikor ile yapan bedenlerde alerjik yakınmalar ortaya çıkar. ( Bu madde kan incelemelerinde alerji tanısı için kullanılır)
Alerji hangi yaşta başlar?
Sıklıkla erken yaşta ortaya çıkar. Ancak alerjinin olması için alerjik madde ile karşılaşmak gerekir. Kutupta doğup yaşamış bir insan 50 yaşında fındık ağacı poleni ile karşılaşırsa 50 yaşında alerjisi olabilir. Ev tozu akarları (mite, mayt) kuru iklimde bulunmaz (Ankara, Niğde...) nemli yerlerde çoktur( Karadeniz, İstanbul) 50 yaşına dek Ankara da yaşayan bir insan bu yaşta nemli bir yere giderse alerjisi ortaya çıkabilir.
En çok nelere karşı alerji vardır ?
Hava yolu ile bulaşan alerjiler en çok, ev tozu akarı, ot poleni, kedi tüyü, ağaç poleni ve küflere karşıdır. Sigara dumanı, yemek kokusu alerjisi yoktur. Herhangi bir şeye alerjisi olan herkes duman ve keskin kokulara daha fazla duyarlıdır (nonspesifik uyarıcılar). Üstelik bu koku ve dumanlar alerjisi olmayanlarda da yakınmaya yol açar.